Suomen luontokato yritetään pysäyttää – nyt kunnostetaan puroja

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomalaiset purot eivät voi hyvin, sillä niistä vain noin prosentti on luonnontilaisia. Puroja on aikanaan perattu tukinuittoa varten ja suoristettu maankuivatuksen tarpeisiin, lisäksi niitä kuormittavat muun muassa maa- ja metsätalous sekä rakentaminen.

Metsähallitus kunnostaa ja inventoi puroja Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun luonnonsuojelualueilla ennätystahtiin. Purojen kunnostaminen auttaa monia harvinaistuneita ja uhanalaisia lajeja sekä parantaa laajemman vesistön tilaa. Puroja kunnostetaan tänä kesänä 15 kilometriä ja peräti sata kilometriä inventoidaan.

-Virtavesien tilanne on hirvittävän huono. Kaikista elinympäristöistä ne ovat huonoimmassa kunnossa. On aivan loistavaa, että elinympäristöjen parantamiseen satsataan nyt näin paljon. Ohjelmalla on myös työllistävä vaikutus, sillä töihin on palkattu kymmenen henkilöä, kertoo suunnittelija Pirkko-Liisa Luhta Metsähallituksen Luontopalveluista.