Suomen lämpöennätykset jälleen murskaksi – viime yö oli mittaushistorian kuumin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kuluva kesä on ollut Suomessa historiallisen lämmin. Lämpöennätyksiä on rikottu, ja niitä tulee todennäköisesti vielä menemään jatkossakin rikki. Lämpötilat ovat pysytelleet korkeina päivien lisäksi myös trooppisiksi kuvailtuina öinä.

Keskiviikon ja torstain vastainen yö oli Suomessa digitoidun mittaushistorian kuumin. Forecan mukaan yön alin lämpötila oli 24,2 astetta Lappeenrannan Hiekkapakan ja Porvoon Kalbådagrundin havaintoasemilla. Aikaisempi ennätys yön korkeimmasta minimilämpötilasta rikkoontui vuonna 2003, jolloin yön alin lämpötila oli 24,1 astetta.

Niin kutsuttujen trooppisten öiden aikana lämpötila ei laske 20 asteen alapuolelle. Niitä koetaan hellejaksojen aikana etenkin vesistöjen läheisyydessä, sillä vesistöt keräävät lämpöä itseensä. Trooppisen yön määritelmä on käytössä paitsi Suomessa, myös muissa Pohjoismaissa ja osassa muuta Eurooppaa.