Voiko koirille antaa helteillä jääpaloja? Eläinlääkäri vastaa

Koti & Asuminen Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tämän kesän poikkeuksellisen runsaat hellepäivät voivat aiheuttaa tukalaa oloa paitsi ihmisille, myös lemmikeille. Moni onkin tarjonnut lemmikeille kaivattua viilennystä esimerkiksi märkien pyyhkeiden tai jääpalojen avulla.

Sosiaalisessa mediassa on kuitenkin herännyt keskustelu siitä, voiko koirille antaa jääpaloja. Viraalina levinneissä julkaisuissa jääpalojen syönnin väitetään vaikuttavan koirien aivojen lämpöä säätelevään osioon, aiheuttaen korkean nousun eläimen ruumiinlämmössä. Joissain viraalijulkaisuissa jääpalojen kerrotaan puolestaan turvottavan koiria.

Eläinkääketieteen asiantuntijat ovat kuitenkin kumonnet viraalijulkaisuissa esitetyt väitteet Metro-lehdelle. Vets Now -eläinlääkäriasemia johtavan Dave Leicesterin mukaan jääpalojen lisääminen koiran veteen on hyvä keino tarjota lemmikille viilennystä. Koiran vesikulhon voi myös laittaa pakastimeet ennen veden tarjoilua, ja koiran suosikkileluja voi jäädyttää.

Eläinsuojelujärjestö Blue Crossin mukaan jääpaloja voi antaa lämmöstä kärsivälle ja muuten terveelle koiralle. Syytä on kuitenkin pitää huolta siitä, etteivät jääpalat ole liian isoja ja tällä tavoin tukehtumisriskin aiheuttavia. Koiralle voi tarjota viilennystä myös esimerkiksi jäädytetyillä porkkanoilla ja omenaviipaleilla.

Jääpaloja ei kuitenkaan Blue Crossin mukaan tulisi antaa koiralle, joka osoittaa merkkejä lämpöhalvauksesta. Näitä voivat olla esimerkiksi tavallista voimakkaampi läähätys ja kuolaaminen, voimakas väsymys, maahan luuhistuminen ja oksentelu.