Parisuhdeväkivaltaa vastaan virtuaalitodellisuudella – projekti voimaannuttaa nuoria naisia

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Jyväskylän yliopiston psykoterapian opetus- ja tutkimusklinikalla on tehty tutkimusta väkivallan ehkäisystä ja hoidosta. Nyt tutkimuksissa on otettu käyttöön uudenlaista teknologiaa. Tutkimusprojektin tavoitteena on vähentää parisuhdeväkivaltaa kehittämällä virtuaalitodellisuuteen perustuvia kustannustehokkaita ehkäisemis- ja kuntoutusmenetelmiä.

– Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa voidaan pitää laajuutensa vuoksi yhtenä suurimmista ihmisoikeusrikoksista maailmassa. Joka kolmas tyttö tai nainen kokee elämänsä aikana fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa, ja useimmiten tekijänä on oma kumppani. Suomessa on raportoitu, että jopa 37 prosenttia naisista on kokenut fyysistä väkivaltaa entisessä parisuhteessa, Jyväskylän yliopistosta kerrotaan.

Keskiviikkona 25. marraskuuta vietetään Kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemisen päivää. VR per GENERE -tutkimusprojektin tavoitteena on vähentää parisuhdeväkivaltaa kehittämällä virtuaalitodellisuuteen perustuvia kustannustehokkaita ehkäisemis- ja kuntoutusmenetelmiä.

– Virtuaalilaseilla pystytään luomaan erittäin todentuntuisia tilanteita. Väkivallan tekijä voidaan esimerkiksi asettaa naisen asemaan kokemaan tilanne, jossa mieshenkilö alkaa käyttäytyä uhkaavasti. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että tällaisen kokemuksen jälkeen väkivallan tekijät osaavat paremmin tunnistaa pelon naisten kasvoilta, kertoo professori ja psykologian laitoksen johtaja Juha Holma.

Projektin tavoitteena on myös voimaannuttaa nuoria naisia ja edistää tietoisuutta väkivallasta sekä sen eri muodoista. Osana projektia opiskelijoille tullaan esittämään näyteltyjä 360°-videotekniikalla kuvattuja tilanteita, jonka jälkeen he voivat valita eri vaihtoehdoista, miten toimisivat kyseisissä tilanteissa. Tarkoituksena on tukea nuorten naisten jämäkkää reagointia ja auttaa miehiä asettumaan naisten asemaan.