Yhdysvalloissa pelätään ruton leviämistä – 10-vuotias menehtyi tautiin

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Kymmeniä miljoonia ihmisiä keskiajalla tappanut rutto ei ole varsinaisesti koskaan kadonnut maailmasta. Tautitapauksia esiintyy toisinaan edelleen eri puolilla maailmaa. Nyt se on levinnyt Yhdysvaltojen Coloradossa.

Pelko ruton leviämisestä heräsi 10-vuotiaan tytön kuoleman jälkeen. Lapsi menehtyi Denver Post -lehden mukaan tautiin heinäkuussa La Platassa. Ruttotapauksia on vahvistettu yhteensä kuudessa Coloradon osavaltion piirikunnassa.

Coloradossa on vuosien 2005-2020 aikana raportoitu yhteensä 22 ruttotapausta, joista yhdeksän havaittiin La Platan piirikunnassa. Jyrsijöiden kantamien kirppujen levittämän yersinia pestis -bakteerin aiheuttamaa tautia voidaan nykyään hoitaa antibiootein, mutta lääke täytyy antaa 24 tunnin aikana ensimmäisten oireiden ilmaantumisesta. Ruton oireita ovat muun muassa äkillinen kuume, päänsärky, vilustuminen, heikotus ja turvonneet imusolmukkeet.