Taitolentokilpailut alkavat torstaina Lappeenrannassa – silmukoita taivaan täydeltä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Lappeenrannassa on mahdollisuus kokea ilmailun huumaa, kun taitolennon Suomen ja Pohjoismaiden mestaruuskilpailut järjestetään lentokentällä 28.-31. heinäkuuta. Taitolentokilpailujen lisäksi lauantaina on luvassa ilmailupäivä ja lentonäytös.

Taitolentokilpailuja ja ilmailutapahtumaa voi mennä seuraamaan kenttäalueelle pientä pääsymaksua vastaan. Yleisöä kehotetaan pukeutumaan sään mukaisesti, ja ainakin perheen pienimpien on hyvä käyttää kuulosuojaimia meluisimpien lentolaitteiden läheisyydessä.

– Taitolento on kuin tanssia. Siinä on koreografia, ja omaa liikkumista hallitaan kaikkien akseleiden ympäri lentovälineen avulla. Vallitsevat G-voimat eli kiihtyvyydet ovat valtavia, ja lentäjä voi tuntea oman painonsa jopa kahdeksankertaisena. Kiihtyvyydet voivat olla myös negatiivisia aina -4 G:hen asti. Savujen avulla taitolentokoneiden liikeradat nähdään selvästi ilmassa, Lappeenrannan Ilmailuyhdistyksen puheenjohtaja ja lentonäytöksen johtaja Ilkka Toivanen kertoo.

Lauantain ilmailupäivässä nähdään muun muassa laskuvarjohyppyjä helikopterista, jättikokoisen Suomen lipun tuominen laskuvarjohypyllä, lennokkiesitys, Lappeenrannan Ilmailuyhdistyksen toiminnan ja eri lentokoulujen ja lentokoneiden esittelyä sekä ohilentoja myös pienellä liikesuihkukoneella. Tapahtumassa voi myös ostaa tandemlaskuvarjohyppyjä tai tutustumislentoja purje- tai moottorikoneella.

– Historiallisessa osuudessa näemme Aero Oy:n värejä kantavan yli 70-vuotisen DC-3-matkustajakoneen, Ilmavoimien entisillä koulukoneilla lentävän neljäkoneisen Saab Safir -ryhmän ja tällä kentällä purjelentokoneiden hinausta lähes 40 vuotta tehneen De Havilland Chipmunk -koneen.

– Tulevaisuuteen katsoo Suomen ensimmäinen Pipistrel Alpha Electro -sähkölentokone ja maanpuolustusta esittelee Maavoimien NH90-helikopteri Utista. Mukana on myös Karjalan Ilmailumuseo esittelemässä yhtä museokonettaan ja toimintaansa, Toivanen lupaa.