Saaristomeren kansallispuistossa uhkaava maastopalo – retkeilijöiden noudatettava erityistä varovaisuutta

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Jungfruskärin saarella Saaristomeren kansallispuistossa syttyi uhkaava maastopalo perjantaina 23. heinäkuuta. Palo syttyi iltapäivällä, ja se saatiin pelastuslaitoksen sammutushelikopterin avulla hallintaan noin kello 20:00 perjantai-iltana ja kokonaan sammutettua varhain lauantaiaamuna.

Maastopalo syttyi saaren retkisataman lähettyviltä. Retkisatama ei kärsinyt vaurioita ja saareen on turvallista tulla. Palanut alue oli kaikkiaan noin kolme hehtaaria.Tänä kesänä metsäpalovaroitus on paikoin kohonnut erittäin vaaralliselle tasolle.

Metsähallituksen Luontopalvelut muistuttaakin retkeilijöitä tarkistamaan alueelliset metsäpalovaroitukset ennen tulen sytyttämistä. Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla, ja niilläkin on metsäpalovaroituksen aikaan syytä noudattaa erityistä varovaisuutta.

Tulen tekeminen maastoon ja polttopuiden otto eivät ole jokamiehenoikeuksia, vaan ne ovat sallittuja vain maanomistajan luvalla. Maanomistajan lupaa ei tarvita silloin, kun käytetään merkittyjä tulentekopaikkoja. Tulenteko voidaan paikkakohtaisesti kieltää myös kokonaan.

Tulta tehdessä sammutusvesi on syytä olla lähellä, ja tulipaikalta lähdettäessä on tarkistettava, että tuli on varmasti kokonaan sammunut.Ruuan valmistuksessa kannattaa erityisesti metsäpalovaroituksen aikaan hyödyntää retkikeitintä, sillä sitä ei risukeitintä lukuun ottamatta katsota avotuleksi. Retkikeittimellä ateria valmistuukin nuotiota turvallisemmin.