Valko-Venäjän olympiajuoksija tarvitsi apua Japanin poliisilta – käytti kännykkäsovellusta tulkkina

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Valko-Venäjän olympiajuoksija Krystsina Tsimanouskaya on anonut Tokion kisoista turvapaikkaa Euroopasta. Hänet kuljetettiin Itävallan kautta Puolaan, jonne myöhemmin viedään myös urheilijalupauksen perhe. Kaikki alkoi siitä, kun nainen kritisoi valmentajiaan julkisesti.

Tsimanouskaya antoi joukkueen johdolle pyyhkeitä sosiaalisessa mediassa, minkä jälkeen naista pyydettiin pakkaamaan laukkunsa ja palaamaan Tokiosta takaisin kotiin. Valmentaja sanoi naisen olevan loukkaantunut, joten hän ei saanut kilpailla.

Hän soitti isoäidilleen matkalla lentokentälle. Isoäiti kertoi, että naista mustamaalattiin valkovenäläisessä mediassa ja hänestä tehtiin mielisairasta agenttia. Isoäiti sanoi, että juoksijanaisen ei missään nimessä kannattanut palata kotimaahansa. Myös valmentajat olivat luvanneet toisinajattelijalle rangaistusta, AP uutisoi.

Se mitä seuraavaksi tapahtui, on kuin suoraan elokuvista, mutta totisinta totta. Krystsina Tsimanouskaya kirjoitti vetoomuksen puhelimensa kääntäjällä ja näytti sen lentokenttäpoliisille. Poliisi otti asian tosissaan ja hänet vietiin Puolan suurlähetystöön turvaan. Hän sai humanitaarisen viisumin maahan. Monet Valko-Venäjän aktivistit ovat paenneet Puolaan välttääkseen presidentti Aljaksandr Lukašenkan hallituksen raa’an tuomiokäytännön.

Noin 35.000 ihmistä on pidätetty Valko-Venäjällä ja tuhansia mielenosoittajia on pahoinpidelty. Hallitus on myös lakkauttanut riippumattomia tiedotusvälineitä ja hiljentänyt oppositiohahmoja. Levottomuudet alkoivat, kun Lukašenka valittiin jatkokaudelle presidentiksi. Vaaleja on väitetty vilpillisiksi.