Perseidit valtaavat yötaivaan – katseet ylös torstain ja perjantain välisenä yönä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yötaivasta tällä viikolla katselevilla on säästä riippuen hyvä mahdollisuus nähdä tähdenlentoja. Tällä viikolla perseidien tähdenlentoparvi näyttäytyy nimittäin maahan upeimmillaan.

Perseidejä nähdään yötaivaalla harvakseltaan 17. heinäkuuta – 24. elokuuta välisenä aikana, mutta parhaimmat mahdollisuudet nähdä niitä ajoittuvat ajalle 10. – 14. elokuuta. Paras ajankohta tähdenlentojen näkemiseen on Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan torstain ja perjantain välinen yö 12. – 13. elokuuta. Silloin tunnin aikana voi nähdä parhaimmillaan kymmeniä perseidien parven tähdenlentoja.

Perseidit ovat yksi kolme suuresta tähdenlentoparvesta joulukuun geminidien ja tammikuun kvandrantien ohella, mutta kesäisen ajankohdan vuoksi niiden seuraaminen voi olla muita mielekkäämpää. Oulusta pohjoisemmassa tähdenlentoja voi tosin olla vaikea havaita valoisten öiden vuoksi.

Perseidit aiheuttaa Swift-Tuttle -pystötähti kiertäessään Auringon ympäri. Tähdenlentojen suomalaisissa helposti huvittuneita reaktioita aiheuttava nimi tulee siitä, että ne näyttävät lentävän Perseuksen tähtikuvion suunnalta.