Siperiasta löytyi hämmästyttävän hyvin säilynyt luolaleijona – eli 28 000 vuotta sitten

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ikiroudasta paljastuu toisinaan jopa kymmeniä tuhansia vuosia vanhoja eläinten ruumiita. Nyt tutkijat ovat paljastaneet löytäneensä Siperiasta luolaleijonan pennun, jonka ruho on säilynyt hämmästyttävän hyvässä kunnossa.

Sparta ja Boris -nimet saaneiden kahden luolaleijonen pennun jäänteet löydettiin Siperian Semyuelyakh-joen läheisyydestä. Muumioitunut Sparta on tutkijoiden mukaan mahdollisesti parhaiten säilyneenä koskaan löydetty jääkauden aikainen eläin. Noin 28 000 vuotta sitten kuolleen leijonan hampaat, iho, pehmytkudos ja jopa viikset ovat kaikki säilyneet hyvin ikiroudassa.

– Säilyminen viittaa eläinten tulleen haudatuiksi erittäin nopeasti. Ehkä ne kuolivat mutavyöryssä tai putosivat ikiroutaan ilmestyneeseen halkeamaan, Tukholman yliopiston evoluutiogenetiikan professori Love Dalén kertoo CNN-uutissivustolle.

Tutkijoiden mukaan luolaleijonien turkin havaittiin olevan erittäin samanlainen kuin Afrikan leijonilla, mutta niillä oli pohjoisen kylmissä olosuhteissa suojaa antanut paksu ja pitkä pohjavilla. Suurikokoiset luolaleijonat kuolivat sukupuuttoon viime jääkauden lopussa noin 10 000 vuotta sitten.