Tarkkana sienimetsällä! Myrkyllistä valkokärpässientä runsaasti metsissä

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lähestyvä syksy saa suomalaiset suuntaamaan sienimetsälle, vaikka kuivan kesän vuoksi sienisato saataa jäädä niukaksi. Sienestäessä on syytä olla erityisen tarkkana. Metsissä on havaittu runsain määrin erittäin myrkyllisiä valkokärpässieniä.

Vaikka sienisato saattaa jäädä tänä vuonna kehnoksi, vaikuttaa valkokärpässieni kukoistavan. Valkokärpässienten tänä vuonna poikkeuksellisen suureksi kuvaillusta määrästä on varoitettu muun muassa Suomen Luonto -lehdessä.

Valkokärpässieni on siitä katala laji, että sen saattaa ulkonäkönsä vuoksi sekoittaa helposti syötävään herkkusieneen. Suomessa elävistä myrkkysienistä se kuuluu hengenvaarallisimpiin lajeihin. Jo pienen määrän syöminen saattaa johtaa vakavaan myrkytykseen.

Valkokärpässienen vaikuttava solimyrkky amatoksiini voi aiheuttaa muun muassa maksavaurion. Myrkytyksen oireiden alkaminen saattaa kesää muutamista tunneista vuorokauteen, ja ne ilmenevät esimerkiksi oksenteluna, vatsavaivoina ja ripulina. Ilman nopeaa hoitoa myrkytys voi johtaa jopa kuolemaan.