MLL: ”Lasten edun mentävä kaiken edelle”

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Mannerheimin Lastensuojeluliitto muistuttaa, että lasten ja nuorten on tärkeää saada iloita koulun aloituksesta, vaikka syksyn ympäristö on epävarma. Pitkittyneen kriisin aikana lasten ja nuorten turvallisuuden tunnetta tukevat rutiinit ja perheen yhteiset tekemiset ja tulevaisuuden suunnitelmat. Liitto muistuttaa myös, että päättäjien on pantava lasten edut kaiken edelle.

– Koulun alun tärkeässä vaiheessa vanhemman on hyvä varata lapselle – ja yhtä lailla yläkoulun aloittaville ja toisen asteen opiskelijalle – aikaa ja huomiota, korostaa MLL:n Auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki.

Etäopetus ja harrastustoiminnan rajoitukset ovat aiheuttaneet yksinäisyyttä, ahdistuneisuutta, masentuneisuutta ja oppimisen vaikeuksia. Monet koronakriisin vaikutuksista tulevat esiin pidemmän aikavälin kuluttua – ne ovat erityisen suuret kasvavaan sukupolveen. Kielteiset vaikutukset osuvat erityisen vahvasti niihin lapsiin ja nuoriin, jotka ovat olleet jo ennestään heikommassa asemassa tai niihin, joilla on erityistä herkkyyttä tai haavoittuvuutta.

– Etäopetukseen siirtymisen kynnyksen on oltava hyvin korkealla. Koulu ei ole vain oppimisen paikka vaan se on keskeinen lasten ja nuorten kasvuympäristö ja sosiaalisten suhteiden rakentumisen paikka, MLL:n johtava asiantuntija Esa Iivonen jatkaa viitaten kuntien valtuutettujen tekemiin päätöksiin.