Tutkimus: Nämä suomalaiset maksavat asumisestaan eniten

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Asumismenot lohkaisevat tulevina vuosina peräti kolmanneksen suomalaisten tuloista tulevina vuosina. Asumismenot kasvavat asuntovelallisilla sekä vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa asuvilla noin kaksi prosenttia vuosien 2021-2023 aikana. Suurimman osuuden tuloista asuminen syö keskituloisilta perheettömiltä kerrostaloasujilta.

Suomalaiset haluavat asua nyt omakoti- tai rivitalossa. Etätyöskentely on lisännyt asunnon koon merkitystä. Myös keskeisellä sijainnilla on merkitystä, mutta omakotitalounelmien toteuttamista saattaa rajoittaa tonttien saatavuus.

– Jo vuosia on tiedetty, että suurin osa suomalaisista haluaa asua omakotitalossa. Nyt unelmia on selkeästi lähdetty toteuttamaan entistä enemmän, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas.

Asumismenojen osuus tuloista selviää Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon Taloustutkimuksella eli PTT:llä teettämästä selvityksestä. Asuntokaupassa on aikaisempiin vuosiin verrattuna nähty poikkeuksellisen suuria kasvulukuja omakotitalojen ja rivitalojen kohdalla Asuntomarkkinoihin erikoistuneen PTT:n ekonomisti Peetu Keskisen mukaan on mmielenkiintoista nähdä, jatkuvatko korona-ajan trendit myös pandemian jälkeen.