Uhanalaiset tunturipöllöt halutaan pelastaa – Korkeasaari mukana suojeluohjelmassa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Valkoisesta väristään tunnettu tunturipöllö on Suomessa erittäin uhanalainen laji. Nyt lajin pelastamiseksi on aloitettu kansainvälinen suojeluohjelma, jossa mukana on suomalainen eläintarha Korkeasaari.

Tunturipöllöjen tiedetään pesineen Suomen luonnossa viime vuosien aikana vain muutaman kerran. Tarkkaa syytä lajin kannan pienenemiseen ei tiedetä, mutta yksi mahdollinen syy on arktisilla alueilla elintilaa kaventava ilmastonmuutos. Lajin tulevaisuus on vaarantuntu maailmanlaajuisesti.

Tunturipöllön lajikoordinaattorina eli vastaavana asiantuntijana eläintarhoissa toimii Korkeasaaren Kirsi Pynnönen-Oudman, joka on myös ollut perustamassa lajin kantakirjaa. Hänen ensimmäisiin tehtäviinsä kuuluu tarhoissa elävien yksilöiden tarkan määrän ja perimän selvittäminen. Suojeluohjelman perimmäinen tarkoitus on mahdollistaa lintujen palautukset luontoon, mikäli tunturipöllöjen tilanne heikkenee entisestään.