Egyptistä löytyi nelijalkainen valas – oli nimetty kuoleman jumalan mukaan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ovat tehneet Egyptin aavikolta merkittävän löydön. Maan länsiosassa sijaitsevasta Faijumin keitaalta löydettiin 43 miljoonaa vuotta sitten eläneen nelijalkaisen valaan fossiili.

Sekä maalla että vedessä liikkunut muinainen eläinlaji sai nimen Phiomicetus anubis. Se viittaa egyptiläiseen kuoleman jumala Anubikseen, jonka päätä eläimen kallon kuvaillaan muistuttavan. Noin 600 kiloa painanut ja kolmimetrinen eläin käytti vahvoja leukojaan saalistamiseen.

BBC:n mukaan osittain säilynyttä luurankoa tutkittiin Mansouran yliopistossa. Vaikka löytöpaikkana toiminut Faijumin keidas on nykyään aavikkoa, oli se aikoinaan meren peitossa ja siksi täynnä meressä eläineiden lajien fossiileja.

Tutkimusta johtanut Abdullah Gohar kuvaili löydöstä merkittäväksi. Ensimmäisten valaiden uskotaan kehittyneen Etelä-Aasiassa noin 50 miljoonaa vuotta sitten maalla eläneistä hirviä muistuttavista eläimistä.