Pidä selkä kunnossa – tässä vinkit opiskelijoille

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Opiskelijat saattavat istua pitkiä aikoja joko pulpetin tai tietokoneen ääressä. Aivan kuten toimistotyöntekijöille, tulee myös koululaisille muistuttaa riiittävistä liikuntahetkistä. Istumista kannattaa tauottaa.

– Ei ole olemassa yhtä oikeanlaista istuma- tai seisoma-asentoa, johon pyrkimällä voisimme välttää staattisen paikallaanolon aiheuttamaa tuki- ja liikuntaelinten rasitusta. Tärkeää olisi kiinnittää huomiota riittävään asennon vaihteluun ja tauottamiseen. Jo aivan lyhyetkin tauot ovat hyödyllisiä, Selkäliiton Back to Move! -hankekoordinaattori Katri Koivuneva kertoo.

Asennon vaihtelun ja tauottamisen lisäksi on hyvä muistaa muun arjessa tapahtuvan liikuskelun ja liikunnan merkitys hyvinvoinnille. Esimerkiksi matkat oppilaitokseen olisi hyvä taittaa jalan tai pyöräilemällä.

Näin lisäät liikettä opiskelupäiviin– Vaihtele opiskeluasentoja säännöllisesti ja usein päivän aikana. Esimerkiksi nouse välillä seisomaan.– Tauota ja jaloittele. Liikuskele ja hae vaikka lasi vettä. Lyhyetkin tauot ovat hyödyllisiä.– Taukojumppaa opiskelun lomassa. Tee pumppaavia verenkiertoa elvyttäviä liikkeitä, kuten käsien ja hartioiden pyörityksiä, ylävartalon kiertoja ja erilaisia kyykkyjä.– Liiku säännöllisesti. Lukulomalla liikuntaa ei välttämättä koulumatkoista kerry, joten omaehtoisia liikkumis- ja liikuntakertoja kannattaa sovittaa päivän lomaan.