Poliisitutkinta petosvyyhdistä valmistui – huijausviesteillä suomalaisilta 375 000 euron saalis

Digi Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Poliisi on tutkinut petosaaltoja, joissa rikollisille on päätynyt suuria summia rahaa suomalaisilta huijausviesteillä kalastelluilla pankki- ja henkilötiedoilla. Helsingin poliisin kerrotaan juuri saaneen valmiiksi kuuden petosvyyhdin esitutkinnan. Yhteensä tutkittavana on kymmenen petosaaltoa, jotka kaikki liittyvät toisiinsa.

Tapauksissa satojen henkilöiden yksityistietoja kaapattiin huijausviesteillä, ja niitä käytettiin lainojen hakemiseen rahoitusyhtiöiltä. Poliisi epäilee suomalaisten ja virolaisten tekijöiden saaneen rikoshyötyä alle vuodessa yhteensä noin 375 000 euron edestä. Tutkittavat petosaallot tapahtuivat tammikuun 2020 ja tammikuun 2021 välisenä aikana.

Kolmivaiheiset petosaallot alkoivat käyttöön saatujen pankkitilien valmistelulla ja kalasteluviestien lähettämisellä, etenivät rahoitusyhtiöiden erehdyttämisellä varastettujen henkilötietojen avulla ja päättyivät lopulta rahojen nostamiseen käteisautomaateista. Tekotavan suunnitelmallisuuden vuoksi niiden toteuttamisen ymmärtäminen vei poliisilta viikkoja. Petoskokonaisuudessa on epäiltyjä yhteensä 40 Suomen ja Viron kansalaista.

Joulukuussa 2020 tapahtuneen vyyhdin esitutkinta saatiin valmiiksi nopeasti, sillä yksi epäillyistä saatiin kiinni itse teosta. Poliisi otti epäillyn kiinni hänen nostaessa pikavippejä Espoonlahdessa sijaitsevasta pankkiautomaatista ja takavarikoi häneltä 4 000 euroa käteistä. Rahat oli hankittu kymmenien identiteettivarkauksien avulla.

Nyt syyteharkintaan etenevässä kokonaisuudessa tutkittiin muun muassa kolmea petosaaltoa, joita edelsi satojen kalasteluviestien lähettäminen postin nimissä. Tiedot kaapattiin vastaanottajan avattua saapumisilmoitukseksi naamioidussa viestissä olleen linkin ja tunnistauduttua huijaussivustolle pankkitunnuksillaan. Tunnuksilla haetut lainat siirrettiin etukäteen järjestetyille pankkitileille, nostettiin käteisenä pankkiautomaateista ja toimitettiin ennalta sovittuihin paikkoihin.

Poliisi