Muutitko ulkomaille vuosien 2018-2020 aikana? Verotus voi olla pielessä

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Verohallinnon tiedotteen mukaan noin 2.600 suomalaisella on verotuspäätöksellään väärä verotuskunta vuosien 2018−2020 verotuksessa. Verohallinto oikaisee asiakkaiden verotuksen kyseisiltä vuosilta. Virhe koskee joukkoa suomalaisia, jotka ovat vuonna 2018 tai sen jälkeen muuttaneet ulkomaille, mutta jääneet Suomeen yleisesti verovelvollisiksi.

Verotuskunnaksi on tällöin merkitty se kunta, johon henkilö on palannut ulkomailta, vaikka joissain tapauksissa verotuskunnan pitäisi olla se kunta, jossa asiakas on asunut ennen ulkomaille muuttoaan. Verohallinto oikaisee niiden asiakkaiden verotuksen, joita virhe koskee ja ottaa heihin yhteyttä kirjeellä. Asiakkaiden ei itse tarvitse olla yhteydessä Verohallintoon.

Oikaisun myötä asiakas voi saada veronpalautusta tai joutua maksamaan jäännösveroa. Verohallinnon arvion mukaan noin 1 .00 asiakkaalle tulee maksettavaksi lisää kunnallisveroa ja suurin piirtein samansuuruisella joukolla kunnallisveroprosentti pienenee. 

− Käytännössä joitakin henkilöitä on siis verotettu väärän kunnan kunnallisveroprosentin mukaan; osalta on peritty liikaa veroa, osalta liian vähän. Joukossa on myös niitä, joiden verotukseen virheellä ei ole ollut vaikutusta. Olemme pahoillamme asiasta, johtava veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta kertoo.