Ravintolisässä syöpää aiheuttavaa ainetta – palauta tuote kauppaan

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Olemme kertoneet kuluneen vuoden aikana useista elntarvikkeiden takaisinvedoista, joissa syynä on ollut etyleenioksidin liian suuret pitoisuudet. Nyt sama aine on aiheuttanut Vogelin Urticalcin-D -ravintolisätablettien takaisinvedon.

– Urticalcin-D -ravintolisävalmisteessa käytetyssä raaka-aineessa on havaittu EU:ssa sallitun rajan ylittäviä pitoisuuksia etyleenioksidia, joka voi pitkäaikaisesti käytettynä olla terveydelle haitallista. Tästä johtuen poistamme myynnistä varotoimenpiteenä yllämainitun Urticalcin-D -erän. Tuotetta ei tule käyttää. Takaisinveto ei koske muita eriä eikä Urticalcin-nokkostablettia, yhtiö tiedottaa.

Tuotteet voi palauttaa ostopaikkaan. Takaisinveto koskee Urticalcin-D 180 tabletin pakkausta, jonka eränumero on 1045714 ja parasta ennen -päiväys 10.2022. Etyleenioksidia ei saisi esiintyä elintarvikkeissa lainkaan, sillä se voi pitkäaikaisessa käytössä aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. Se on luokiteltu syöpää ja solumutaatioita aiheuttavaksi sekä lisääntymiselle vaaralliseksi aineeksi. Joissain osissa maailmaa etyleenioksidia käytetään kuitenkin kasvinsuojeluaineena esimerkiksi siementen ja mausteiden steriloinnissa. EU:ssa käyttö tähän tarkoitukseen on kielletty.