11 412 murhasta epäilty 96-vuotias pakeni ennen oikeudenkäyntiä – otti taksin ja lähti metroasemalle

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Saksalaisen Irmgard Furchnerin oli määrä saapua oikeuteen vastaamaan syytteisiin avunannosta 11.412 murhaan. Nyt 96-vuotias nainen oli työskennellyt Stutthofin keskitysleirillä kirjurina Toisen maailmansodan aikana. Hän oli rikosten aikaan 18-vuotias.

Oikeudenkäynnin aamuna nainen tilasi vanhainkodille taksin ja lähti sillä kohti metroasemaa Hampurissa. Hänestä tehtiin etsintäkuulutus. Furchner löydettiin joitakin tunteja myöhemmin, mutta oikeudenkäyntiä jouduttiin lykkäämään.

International Auschwitz Committeen varapuheenjohtaja Christoph Heubner on kommentoinut pakoa kovasanaisesti. Hänen mukaansa nainen on tarpeeksi terve vankilaan, koska on tarpeeksi terve myös pakenemaan viranomaisilta. Puolassa, Gdanskin lähellä sijaitsevassa Stutthofissa kuoli toisen maailmansodan aikana noin 65.000 ihmistä.