Suomessa käytetään miljardeja suodatinpusseja vuodessa – näin teet kahvinjuonnista ympäristöystävällisempää

Koti & Asuminen Ruoka · Tim Isokivi

Suomalaiset ovat tunnetusti kahvikansaa. Tämä näkyy Fredman-yrityksen kansalliseen kahvipäivään liittyvän tiedotteen mukaan myös suodatinpussien käytössä. Suomessa käytetään yli kaksi miljardia suodatinpussia vuodessa. Suomessa nautittiin Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen mukaan kesimäärin 9,3 kiloa paahdettua kahvia yhtä ihmistä kohti vuonna 2020. Keskimäärin suomalainen kuluttaa yhden suodatinpussin joka päivä.

Niitä valmistavan Fredmanin tehtaanjohtaja Juha-Pekka Valon mukaan yhtiö noudattaa kiertotalouden periaatteita, minkä ansiosta koko tehtaasta syntyy vuoden aikana vain noin 125 kiloa sekajätettä. Suodatinpusseissa on Valon mukaan kaksi yleistä tyyppinumeroa. 1×4 tarkoittaa, että vedellä täytetystä suodattimesta saa neljä kuppia kahvia, 120 on puolestaan tarkoitettu pienemmälle kahden kupin suodattimelle. Pussin täytyy istua suodattimeen hyvin, jotta kahvin aromit liukenevat tasaisesti.

Fredmanin mukaan kahvinjuonnista voi tehdä ympäristöystävällisempää kierrättämällä suodantinpussin poroineen ja keittämällä kahvia vain sen verran, kuin sitä juodaan. Yhtiö kehottaa myös valitsemaan vastuulliset suodatinpussit ja säästämään sähköä siirtämällä valmis kahvi termoskannuun. Kahvin muistutetaan olevan juomakelpoista myös jäähtyneenä.