Asiantuntijat Maikkarille: ”Älä mene pikkujouluihin ilman rokotusta”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Perjantaina 1. lokakuuta ympäri Suomea helpotettiin esimerkiksi ravintoloihin kohdistuneita koronarajoituksia. Korona ei ole kuitenkaan vielä kadonnut, varoittavat THL:n johtaja Mika Salminen ja Uudenmaan sairaanhoitonpiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen MTV Uutisten haastattelussa.

Salmisen mukaan toistaiseksi on vaikea ennustaa, kuinka paljon tilanne muuttuu esimerkiksi tartuntalukujen suhteen lähikuukausina. Järvisessä huolta herättää kuitenkin se, että rokotekattavuus on ravintoloissa asioivissa 20-40 -vuotiaissa eniten vajaa. Tällä hetkellä yli 70 prosenttia yli 12-vuotiaista suomalaisista on saanut kaksi rokoteannosta.

Salminen ja Järvinen eivät suosittele osallistumaan pikkujouluihin ilman rokotteen antamaa suojaa. Salmisen mukaan rokottamattomien vaikean taudin riski on jopa korkeampi kuin koskaan ennen, sillä suhteessa rokottamattomien määrään tautia on aikaisempaa enemmän. Täysi rokotesuoja tarjoaa tehokkaan suojan koronan vakavalta tautimuodoilta.

– Toivoisin, että suomalaiset ottaisivat nyt maajoukkuemeininkiä, ja pyrittäisiin peittoamaan ruotsalaiset, norjalaiset, islantilaiset ja tanskalaiset rokotekattavuudessa, Salminen kertoo.