Jerusalemista löydettiin 2 700 vuotta vanha vessa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Nykyään lähes joka kodista löytyy wc-tilat, mutta menneinä aikoina tarpeiden tekeminen oman vessan yksityisyydessä oli yläluokan ylellisyys. Nyt Jerusalemista on tehty harvinaiseksi kuvailtu löytö, tuhansia vuosia vanha yksityinen käymälä.

Arkeologit tutkivat taannoin jerusemilaisen muinaisen kuninkaallisen rakennuksen raunioita. Heidän yllätyksekseen kaivauksista paljastui muinaisen vessan jäänteet. Vessan mukavaksi kuvailtu istuin oli valmistettu kalkkikivestä, ja sen alapuolella sijaitsi septitankki.

Vessakopista löydettiin myös 30-40 kulhoa, joiden epäillään toimineen nykyisiä ilmanraikastimia vastanneiden suitsukkeiden pitopaikkoina. Arkeologi Yaakov Billigin mukaan Israelista on löydetty aikaisemmin vain muutamia muinaisia yksityisiä käymälöitä.

– Tämä on erittäin harvinainen löytö, sillä kyseessä on jotain jota vain rikkailla oli, Billig kuvailee Israel Antiquities Authorityn videolla.