Nyt juhlitaan kekriä – valmista kurpitsasta hilloa ja skonsseja

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Halloweenin alkuperäinen tarkoitus on ollut pahojen henkien karkoittaminen uuden vuoden ja sadonkorjuun juhlan aikana. Suomessa vastaavaa juhlaa on kutsuttu kekriksi. Halloweeniin kuuluvat kurpitsat ovat löytäneet tiensä myös suomalaisten ruokapöytään.

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry vinkkaa, että kurpitsasta voi tehdä tuttujen hillojen lisäksi keittoa, piirakkaa tai muita leipomuksia. Kurpitsan siemeniä ei myöskään kannata heittää hukkaan. Ne voi paahtaa uunissa tai paistinpannulla ja käyttää salaateissa, kakkujen tai leipien pinnalla tai naposteluun.

Sitruunainen kurpitsahillo



1,2 kg talvikurpitsaa



0,5 dl vettä



1,5 dl sitruunamehua



1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä



0,5 rkl rouhittua kardemummaa



1 vaniljatanko



500 g hillosokeria



1 rkl raastettua sitruunankuorta



1 rkl sitruunahappoa

1. Paloittele kurpitsa, kuori palat ja poista siemenet.



2. Laita kurpitsaliha (1 kg) kattilaan. Lisää sekaan vesi, sitruunamehu, inkivääri, kardemumma ja halkaistu vaniljatanko. Keitä seosta noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsanpalat ovat täysin pehmeitä.



3. Poista vaniljatanko ja soseuta seos. Lisää soseeseen hillosokeri ja sitruunankuoriraaste koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Sekoita hilloon sitruunahappo.



4. Jaa kurpitsahillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Desinfioi kannet kiehuvassa vedessä ja sulje purkit. Anna jäähtyä ja säilytä viileässä.

Skonssit



12 kpl



4 dl vehnäjauhoja



1 tl leivinjauhetta



1 tl ruokasoodaa



½ tl suolaa



1 rkl sokeria



1,5 dl piimää



75 g voita



1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.



2. Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää neste sekä pehmeä voi. Sekoita ainekset vain hyvin sekaisin, älä vaivaa.



3. Ripottele hieman jauhoja pöydälle ja taputtele taikinasta 2–3 cm:n paksuinen levy. Ota pyöreällä muotilla taikinasta paloja tai leikkaa taikina kolmionmuotoisiksi paloiksi. Nosta skonssit uunipellille. Kypsennä uunin keskitasolla noin 8 minuuttia tai kunnes skonssit ovat kullanruskeita.

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry / Kati Laszka.