Suomalaisille koiravaljakoille tarjolla ekosertifikaatti – osoittaa vastuullisen toiminnan

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomeen otetaan käyttöön green Activities -niminen ekosertifikaatti, mikä kertoo yrityksen täyttävät vaativat kriteeristöt ja vastuullisuuden. Vastuullisen toiminnan puolesta puhuvat yrittäjät näkevät kriteeristön hyvänä ja toivottuna edistysaskeleena.

Suomi ja Lappi ovat ottaneet tavoitteekseen profiloitua vastuullisen matkailun mallimaaksi. Siitä huolimatta matkailun parissa työskentelevät eläimet – ja erityisesti niiden hyvinvointi – ovat olleet pitkään näkymätön osa vastuullisuutta. Koiravaljakkoajelut kuuluvat monien Lappiin saapuvien kotimaisten ja kansainvälisten matkailijoiden ohjelmaan. Alalle on mahtunut monenlaisia yrittäjiä, ja suhtautuminen eläinten hyvinvointiin on ollut vaihtelevaa.

– Vetokoirakriteeristön tavoitteet ylittävät parhaillaan valmistelussa olevan eläinsuojelulain vaatimukset, mikä on hieno asia. Sertifikaatin myötä valjakkokoirien erityiskysymyksiin pystytään kiinnittämään tarkemmin huomiota, kertoo Valentjin Beets Bearhill Husky -yrityksestä.