Elinkautisvankien suhteet halutaan kieltää Tanskassa – taustalla sukellusvenemurhaajan ja teinin romanssi

Ohhoh! · Tim Isokivi

Tanskan hallitus on esitellyt kuusi lakialoitetta, joiden tavoitteena on rajoittaa elinkautisvankien romanttisia suhteita. Lakialoite kieltää esimerkiksi uusien suhteiden somimisen vankien tuomioiden ensimmäisten 10 vuoden aikana.

Jatkossa pitkiä tuomiota Tanskassa suorittavat saisivat tavata vain niitä läheisiä, jotka he ovat tunteneet ennen vankilaan joutumista. Myös elinkautisvankien sosiaalisen median käyttöä rajoitetaan. Tanskan oikeusministeri Nick Haekkerupin mukaan väkivaltaisia rikoksia suorittaneet vangit ovat viime vuosina olleet yhteydessä nuoriin ihmisiin saadakseen heiltä sympatiaa ja huomiota.

Lakiuudistuksen taustalla on erityisesti sukellusvenemurhaajaksi kutsutun Peter Madsenin ja 17-vuotiaan Cammille Kürsteinin muutaman vuoden takainen suhde. Madsen tuomittiin elinkautiseen rangaistukseen hänen murhattua ruotsalaistoimittaja Kim Wallin itse rakentamassaan sukellusveneessä ja paloiteltua ruumiin. Kürstein aloitti kirjeenvaihdon Madsenin kanssa tämän vankila-aikana ja kertoi medialle rakastuneensa mieheen.

Laki on saanut Tanskassa sekä kannatusta että vastustusta. The Local -uutissivuston mukaan sen on määrä astua voimaan 1. tammikuuta 2022.