Haluatko iPhonen joululahjaksi? Laite voi jäädä saamatta komponenttipulan vuoksi

Digi · Tim Isokivi

Apple toi taannoin markkinoille uuden iPhone 13 -puhelinmallinsa. Uusi laite saattaa kuitenkin toistaiseksi jäädä saadamatta kaikilta halukkailta teknologiayhtiöitä parhaillaan piinaavan komponenttipulan vuoksi.

Applen suunnitelmissa oli Bloomberg-lehden mukaan tuottaa 90 miljoonaa iPhonea loppuvuoden aikana. Nyt yhtiö on kuitenkin leikkaamassa tavoitettaan 10 miljoonalla kappaleella. Syynä on se, etteivät Broadcom ja Texas Instruments -yhtiöt kykene toimittamaan tarpeeksi älypuhelinten valmistamiseen tarvittavia komponentteja.

Teknologia-alalle vaikeuksia aiheuttanut komponenttipula on jatkunut jo jonkin aikaa, eikä loppua toistaiseksi näy. Älypuhelinvalmistajien lisäksi se on koskenut muun muassa konsoli- ja autovalmistajia ja jopa terveysteknologiaa. Pulaan on vaikuttanut erityisesti tehtaiden tuotannon vähenemiseen ja kuljetusongelmiin johtanut koronapandemia.