Tiedätkö mitä eroa on anjoviksella ja sardellilla? Ota kalatermit haltuun

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kalan syöminen on trendikästä. Vieläkin tyylikkäämpää on kalastaa ruokakalansa itse. Ennen kesän tulevia onkireissuja kannattaa suosia esimerkiksi valmiita kalasäilykkeitä, jolloin on hyvä tietää mitä suuhunsa panee.

Kalaruokien puolesta puhuva Pro Kala on julkaissut nyt ohjeet, joiden perusteella voi erottaa eri säilykekalat toisistaan. Anjovis on etenkin pohjoismaissa tuttu kalasäilyke. Se valmistetaan yleensä kilohailifileistä. Moni luulee, että englannin sana anchovytarkoittaa anjovista, mutta vaikka sanat näyttävät samalta, anchovy on itse asiassa sardelli!

Sardelli on itse asiassa kalalaji, eikä vain säilykkeen nimi. Caesar-kastike saa makunsa juuri sardellista. Sardellisäilyke on yleensä öljyyn säilötty, ja eroaa siis hyvin paljon anjoviksesta. Sardiinit ja sardellit kuuluvat molemmat sillikalojen lahkoon, mutta eri heimoihin sen sisällä: sardellit ovat oma heimonsa, kun taas sardiini kuuluu silleihin. Sardiineja myydään meillä pääasiassa säilykkeenä sardillien tapaan, mutta sardiinit ovat miedomman makuisia.

Janssonin fileetä valmistetaan puolestaan usein Ruotsin länsirannikolta pyydetystä pikkusillistä. Perinteinen maustekala on kokonaisesta kilohailista valmistettu herkku. Silli on paitsi kalalaji myös monelle tuttu kalasäilyke. Silliä myydään moneen eri makuun marinoituna. Perinteisesti se on valmistettu Islannin tai Norjan vesistä pyydetystä sokerisuolatusta sillistä. Suomen vesillä silli ei ui – Itämeressä tavattava silli on nimittäin silakka!Suutarinlohi ei nimestään huolimatta ole lohta laisinkaan. Tällä nimellä myytävä maustettu kala on tehty aina silakasta. Suutarinlohi valmistetaan rullaamalla suolatut silakkafileet ja kaatamalla päälle makea mausteliemi.