Eila Parviainen perusti vaatevuokraamon: ”Vaatetuonnin vähentämiseen kaksi lääkettä”

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Vaatevuokraamo Eilan Henkarin perustaja, maa- ja metsätaloustieteiden maisteri, MBA Eila Parviainen haastaa suomalaiset päättäjät ratkaisemaan tekstiiliteollisuuden aiheuttamat päästöt. Suomeen tuodaan vuosittain tekstiiliä ja muotia, pääosin kauko- ja halpatuontina Aasiasta, noin 2,5 miljardilla eurolla.

– Pitkät toimitusketjut ovat kestävän kehityksen kannalta kielteinen ilmiö, johon myös poliittisen johdon tulisi puuttua, sen sijaan, että mielenkiinto suunnataan suhteellisen pieniin kotimaisiin päästölähteisiin hiilineutraaliuteen pyrittäessä, Eila Parviainen sanoo.

Parviaisen mukaan järjettömän suuren vaatetuonnin vähentämiseen on olemassa kaksi lääkettä: aito kotimainen valmistus ja vaatteiden vuokraus. Vaatevuokraus voi vauhdittaa kivijalkakauppojen uutta tulemista samalla, kun se edustaa kestävää kuluttamista ja luo uutta työtä ja uusia yrittäjiä Suomeen. Sitä kautta voidaan myös suosia kotimaista designia ja valmistusta Suomessa tai lähialueilla.

– Haastan erityisesti Vihreät pohtimaan ja tuomaan esille pitkien toimitusketjujen haittoja ilmastolle ja kestävälle kehitykselle erityisesti toimialoilla, joilla tuonti on miljardiluokkaa, kuten tekstiileissä ja muodissa. Tässä asiassa pitää menetellä juuri siten kuin ilmastoaktivisti Greta Thunberg on kehottanut: jos päästöjä ei voida vähentää nykyisen systeemin puitteissa, pitää vaihtaa systeemiä.