Frankenstein-kirjan ensipainoksesta maksettiin 1,17 miljoonaa dollaria

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Mary Shelleyn Frankenstein lukeutuu kirjallisuuden klassikkoteoksiin ja kaikkien aikojen tunnetuimpiin kauhutarinoihin. Nyt romaanin ensimmäinen painos on huutokaupattu ennätyshintaan.

Christie’s-huutokaupassa asetettiin taannoin myyntiin kolmessa osassa vuonna 1818 julkaistu Frankenstein. Sen hinnan uskottiin alun perin kohoavan noin 200 000 – 300 000 dollariin. Kirja kuitenkin myytiin lopulta 1,17 miljoonalla dollarilla, eli noin 995 000 eurolla.

Huutokaupassa rikottiin Fine Books -lehden mukaan maailmanennätys, sillä myyntihinta oli suurin naisen kirjoittamasta painetusta tekstistä koskaan maksettu. Frankenstein-kirjan ensimmäinen painos oli vain 500 kappaletta. Nyt myyty kirja oli ensimmäinen huutokaupattu Frankensteinin ensipainos sitten vuoden 1985.