Läpimurto: Kasvualusta mahdollistaa viljelyn Kuussa ja Marsissa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Tutkimusyhtiö Interstellar Lab on on luonut BioPod-kupolin, joka on ruokaa, vettä ja ilmaa tuottava ja kierrättävä, itseään ylläpitävä elintarviketuotantojärjestelmä. Ideana on, että tulevaisuudessa on mahdollista viljellä myös ääriolosuhteissa.

– Ilmastonmuutos on todellinen uhka maapallolle, ja meillä on vain pieni aikaikkuna positiivisen muutoksen aikaansaamiseksi. Kehitämme uusia puitteita kestävälle elämälle maapallolla ja testialustaa tuleville avaruusoperaatioille, sanoo Barbara Belvisi, Interstellar Labin perustaja ja toimitusjohtaja.

BioPod on ilmatäytteinen kupoli, jonka leveys on kuusi metriä, pituus kymmenen metriä ja korkeus 4,5 metriä. Sen kiinteä tekninen pohja on tehty komposiittimateriaaleista ja pää- ja ulkokuori pehmeistä muovikalvoista. Omavarainen BioPod on suunniteltu mullistamaan elintarviketuotannon. Sen edistyksellinen viljelytekniikka ja ennakoiva seuranta mahdollistavat myös sellaisten kasvien ja viljojen kasvatuksen, jotka eivät muuten selviäisi perinteisessä sisätiloissa viljelyssä.