Punkit ovat liikkeellä myös syksyllä – Punkkilive pyytää havaintoja

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Punkit eli puutiaiset eivät ole ainoastaan kesäinen vitsaus. Vaikka ilmojen viileneminen vähentää niiden määrää, voi niitä esiintyä myös syys- ja jopa talvikuukausina.

– Puutiaisia esiintyy edelleen varsinkin eteläisimmissä osissa Suomea. Kylmien säiden myötä puutiaiset vähenevät selvästi, mutta jos talvi on leuto, voi niitä satunnaisesti esiintyä jopa talvikuukausina, genetiikan yliopistolehtori Eero Vesterinen kertoo.

Tutkijat toivovatkin ihmisten raportoivat mahdollisia punkkihavaintojaan Turun yliopiston Punkkilive-palveluun myös syksyllä ja talvella. Heitä nimittäin kiinnostaa puutiaisten esiintyvyys myös kylmänä kautena. Kaiken kaikkiaan Punkkiliveen on kerätty yli 72 000 puutiaishavaintoa eri puolilta Suomea.

– Kansalaisten ilmoittamien havaintojen avulla voimme seurata puutiaisten esiintyvyyttä kaikkialla Suomessa. Pelkästään tutkijavoimin emme pystyisi keräämään näin kattavasti tietoa. Nyt olemme erityisen kiinnostuneita, miten paljon puutiaisia esiintyy eri alueilla myöhään syksyllä, varhain keväällä ja jopa talvikuukausina, biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari Sääksjärvi kertoo.