Tutkimus paljasti: Halpa masennuslääke tehoaa koronavirukseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Uuden tutkimuksen mukaan edullinen masennuslääke vähensi sairaalahoidon tarvetta korkean riskin aikuisten COVID-19-potilaiden keskuudessa. Tutkimuksessa etsittiin olemassa olevia lääkkeitä, joita voitaisiin käyttää uudelleen koronaviruksen hoitoon.

Tutkijat testasivat masennukseen ja pakko-oireiseen häiriöön käytettyä pilleriä, koska sen tiedettiin vähentävän kehon tulehdustiloja. Tulokset näytti lupaavalta pienemmissä tutkimuksissa. Tulokset on jaettu Yhdysvaltojen kansalliselle terveysinstituutille ja lääkkeen käyttöä toivotaan osaksi Maailman terveysjärjestö WHO:n hoito-ohjeiden suosituksia.

Edullisen Fluvoksamiini-niminen pillerin käyttäminen koronapotilaiden hoidossa pelastaisi ihmishenkiä köyhissä valtioissa. Se maksaa noin 3,50 euroa kappaleelta, kun vasta-ainehoidot kustantavat noin 1.700 euroa per potilas.

Tutkijat testasivat masennuslääkettä lähes 1.500 brasilialaisen kanssa, jotka saivat äskettäin koronavirustartunnan ja olivat vaarassa sairastua vakavaan taudin muotoon muiden terveysongelmien, kuten diabeteksen, vuoksi. Noin puolet otti masennuslääkettä kotona 10 päivää, loput saivat lumelääkkeittä. Heidän terveyttään seurattiin neljän viikon ajan. Lääkettä käyttäneestä ryhmästä 11 prosenttia tarvitsi sairaalahoitoa tai pidennettyä terveyden seurantajaksoa verrattuna 16 prosenttiin valelääkettä käyttäneistä.