VR markkinoi koronarokotuksia – kivimiehet saivat laastarit käsivarteen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomalaisille on luvattu, että suuren rokotekattavuuden saavuttamalla elämä normalisoituu. VR on nyt lähtenyt lupauksiin mukaan. Rokotteet suojaavat vakavalta sairastumiselta ja kuolemalta sekä ovat erinomainen lisäapu ihmisen oman immuniteetin vahvistamiseen etenkin riskiryhmille. Tilastot kuitenkin osoittavat, että koronavirus on aniharvoin hengenvaarallinen terveelle ja nuorelle väestölle.

Nyt Helsingin päärautatieaseman ikoniset kivimiehet ovat saaneet käsivarsiinsa rokotelaastarit. VR kannustaa ihmisiä hankkimaan rokotuksen THL:n suositusten mukaisesti. Kivimiesten kasvomaskit on rokotuskattavuuden nousun myötä riisuttu pois, mutta junissa on yhä voimassa maskisuositus. VR:n mukaan yhteiskunnan avautuminen terveysturvallisesti toteutuu ainoastaan riittävällä rokotekattavuudella. Tuoreimpien tutkimusten mukaan rokotetut ihmiset voivat välittää virusta eteenpäin yhtä paljon kuin rokottamattomat, joten tämä kannattaa ottaa huomioon junassa matkustettaessa – olipa rokotuksia tai ei.

– Kivimiesten laastareilla haluamme ottaa kantaa tärkeään aiheeseen ja kannustaa kaikkia ottamaan rokotukset, jotta pääsemme kohti normaalia arkea ja liikkumista. Rokotuskattavuuden edistäminen on meille myös liiketoiminnallisesti tärkeää, sillä iso osa junaliikenteestä rahoitetaan pelkillä lipputuloilla. Kun junia käytetään, yhteydet säilyvät kannattavina liikennöidä, sanoo matkustajaliikennejohtaja Topi Simola.

Suomessa on 85,7 prosenttia on saanut ensimmäisen ja 78,9 prosenttia toisen koronavirusrokoteannoksen yli 12 vuotta täyttäneistä. THL on vastikään tiedottanut uusien rajoitusten käyttöön ottamisesta ja haluaa saada koronapassin talveksi koko maahan. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan suurin osa koronavirustautiin sairastuvista ihmisistä saa vain lieviä tai kohtalaisia oireita, eikä heidän tarvitse hakeutua hoitoon. Jotkut kuitenkin sairastuvat vakavasti ja tarvitset sairaalahoitoa. Esimerkiksi terveiden lasten eloonjäämisprosentti koronaviruksesta on 99,997 prosenttia ilman rokotteita. Suomessa koronaviruksesta on selvinnyt 99,73 prosenttia sairastuneista.