Kannattaako ikkunoita pestä talvella? Rakennusliikkeen asiantuntija: ”En suosittele”

Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Moni on saattanut tulla pohtineeksi, kannattaako esimerkiksi syyskelien likaamia kodin ikkunoita pestä talvipakkasten aikana. Ikkunoiden pesuun pakkaskeleillä saattaa kuitenkin liittyä riskinsä, varoittaa asuntoyhtiö JM Suomi. Lasien pilaaminen saattaa tulla pahimmillaan kalliiksi.

– Ikkunan tai parvekelasien pesussa on talvella se riski, että pesuaine voi jäätyä ikkunoihin nopeasti. Jos näin pääsee käymään, niin jäätyneen pesuveden hankaaminen naarmuttaa ikkunoita. En suosittele siis pesemään ikkunoita pakkasella, JM:n vastuunkorjaustiimin takuutyönjohtaja Annika Kaasik kertoo tiedotteessa.

Mikäli lasi on kuitenkin pakko pestä, voi jäätymistä jonkin verran estää lisäämällä pesunesteeseen tuulilasinpesunestettä. Kaasikin mukaan myös näin toimiessa tulee olla tarkkana ja seurata mahdollista jäätymistä koko ajan. Toinen keino saada likaa nopeasti irti on lisätä joukkoon tippa astianpesunestettä, joskaan se ei toimi pakkaseen tulilasinpesunesteen tavoin.

Ikkunoiden ja parvekelasien pesua kannattaa miettiä kahdesti myös syyskeleillä. Kaasikin mukaan pesuvesi voi kuivua liian nopeasti kovan tuulen vuoksi. Sade voi puolestaan tehdä ikkunoista nopeasti uudelleen likaiset.

Kaasik suosittelee ikkunoiden ja parvekelasien pesemistä noin kahdesti vuodessa. Yksi pesukerta kannattaa ajoittaa erityisesti kevääseen siitepölykauden loppuun.