Viinitilan raunioista löytyi muinainen sormus – uskottiin ehkäisevän krapulaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Arkeologit ovat löytäneet muinaisen sormuksen, jolla saattoi olla yllättävä käyttötarkoitus. Tutkijoiden mukaan sormuksessa olevan jalokiven uskottiin ehkäisevän krapulaa.

Arviolta yli 1 000 vuotta vanha sormus löydettiin Bysantin valtakunnan aikaisen viinitilan raunioista Israelin Yavnesta. Sormusta koristaa ametistikivi, joiden uskottiin suojelevan ihmisiä myrkytykseltä tai päihtymiseltä. Sormuksen löytöpaikan vuoksi tutkijat epäilevätkin, että sormuksen tarkoitus oli suojata kantajaansa alkoholin ikävältä sivuvaikutukselta eli krapulalta.

Sormus löydettiin kaivauksista vain noin 150 metrin päästä viinitilan varaston raunioista. Varastossa säilytettiin Times of Israel -lehden mukaan viinin säilytykseen käytettyjä amforoita. Antiikkiasiantuntija Amir Golanin mukaan sormus saattoi kuulua varaston omistajalle, viininvalmistamon työnjohtajalle tai alueella liikkuneelle vieraalle.