Miehen oudon sairaskohtauksen syy selvisi – aivoista löytyi heisimatoja

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Heisimatoja löydetään tyypillisesti tartunnan saaneiden ruoansulatuskanavista, mutta toisinaan myös erikoisemmista paikoista. Erään yhdysvaltalaisen miehen kärsimien sairastakohtausten aiheuttajaksi paljastui aivoihin pesiytynyt mato.

Bostonissa asuva 38-vuotias mies oli eräänä yönä pudonnut sängystään, tärissyt lattialla ja puhunut outoja. Mies toimitettiin sairaalahoitoon hänen vaimonsa hälytettyä paikalle apua. Potilaan ei tiedetty ennestään kärsineen oireisiin sopivista sairauksista, eikä hän käyttänyt päihteitä satunnaista alkoholin nauttimista lukuunottamatta.

Sairaalan kokeissa oudon kohtauksen aiheuttajaksi osoittautui heisimato. Loisinfektion alkuperä on mysteeri, mutta lääkäreiden mukaan potilas on alun perin kotoisin Guatemalan maaseudulta. Tartunta voi pysyä hyomaamattomana jopa vuosikausien ajan.

Potilas toimitettiin tehohoitoon neurologiselle osastolle, jossa häntä hoidettiin muun muassa epilepsia- ja loislääkkeillä. Lopulta mies pääsi kotiutumaan terveenä ja loisista vapaana. Tapausta koskeva tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä New England Journal of Medicine -julkaisussa.