Lukuisissa Android-peleissä haittaohjelma – miljoonia latauskertoja

Digi · Tim Isokivi

Lukuisista Android-laitteiden mobiilipelistä on löydetty haittaohjelma. Cynos-haittaohjelma on kätketty jopa 190 sovellukseen, jotka olivat ladattavissa Huawein AppGallery-sovelluskaupassa. Troijalaiseksi luokitellun Cynos-haittaohjelman löysi tietoturvayhtiö Dr.Web.

Haittaohjelman sisältäviä sovelluksia on ladattu arviolta 9,3 miljoonaa kertaa. Ne on Bleeping Computer -sivuston mukaan poistettu sittemmin AppGallerystä, mutta ongelmasta eroon päästäkseen käyttäjien tulee vielä poistaa ladattu sovellus laitteestaan.

Haittaohjelma tunnistettiin Cynos-ohjelman versioksi Android.Cynos.9.origin. Cynos-haittaohjelmen tiedetään esimerkiksi kykenemään lähettämään tekstiviestejä, keräämään sijaintitietoja ja lataamaan laitteeseen uusia sovelluksia.

Ladatuimpia Cynos-haittaohjelman sisältäviä pelejä ovat Hurry Up and Hide, Cat Adventures ja Drive School Simulator. Koko lista saastuneista peleistä on julkaistu Githubissa.