Etätyö voi kannustaa ulkomaille muuttoon – miten käy puolison työpaikan?

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat ostaneet viime vuosina innokkaasti kesämökkejä. Monet ovat ajatelleet, että luopuvat vakituisesta asunnosta kokonaan ja muutavat kesäksi kesämökille asumaan. Talvet voi viettää ulkomailla palmun katveessa. Ainoa ongelma on työ.

Koronaviruspandemian kautta työn monipaikkaisuus on lisääntynyt. Etätyön voi hoitaa oikeastaan mistä tahansa, missä on toimiva nettiyhteys. Tuoreen tutkimuksen mukaan ulkomailla työskentely voi kuitenkin tarkoittaa jäähyväisiä puolison uralle. Työnantajien tulisi huomioida kansainvälisyys aiempaa paremmin.

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että kansainvälisellä työliikkuvuudella on huomattava vaikutus ulkomaille muuttavien puolisoiden uraidentiteetille. Pahimmassa tapauksessa ulkomaille muutto voi johtaa mukana muuttavan puolison uraidentiteetin katoamiseen. Joskus se on parhaimmillaan uusi alku uudelle uralle ja uraidentiteetin uudelleenrakentumiselle.

– Kannustan yrityksiä ja organisaatioita, jotka joko lähettävät työntekijöitään ulkomaankomennuksille tai rekrytoivat kansainvälisiä osaajia Suomeen, kehittämään puolisoita tukevia puoliso-ohjelmia sekä osallistamaan mukana seuraavat puolisot jo alkumetreiltä mukaan suunnittelemaan ulkomaille muuttoa ja siellä asumisen jaksoa, Vaasan yliopistoon aiheesta tutkimuksen tehnyt Kaisu Kanstrén kehottaa.