Lapissa tutkitaan luonnonmukaisia älytekstiileitä – sai merkittävän rahoituksen

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Lapissa meneillään olevassa hankkeessa luodaan uusia ympäristöystävällisiä vihreän kemian ratkaisuja älytekstiileihin. Projektissa on tutkittu pohjoisen maanosan luonnon kasveista saatavia yhdisteitä, jotka voisivat korvata nykyisin tekstiiliteollisuudessa käytettyjä haitallisia ja vaarallisia viimeistelykemikaaleja.

Nyt on tutkittu suopursun ja väinönputken uutteiden mahdollisuuksia luonnonmukaisina homeenestoaineina, UV-suojina tai hyönteisten karkotteina. Esimerkiksi hyttysten ja tuholaisten torjuntaan soveltuvia tekstiilejä on jo olemassa, mutta niissä käytetään ympäristölle, kaloille ja vesieliöille erittäin vaarallista permetriiniä.

– Kaikki kiinnostuneet luonnontuotealan ja tekstiili- ja vaatetusalan yrittäjät otetaan mukaan verkostoon sekä keväällä 2022 järjestettäviin työpajoihin. Rahallista panostusta ei tarvita, mutta jo verkostossa ja työpajoissa mukana olo voi tuoda uusia ideoita omaan liiketoimintaan, Lapin AMK:n projektipäällikkö Reeta Sipola sanoo.

Projektin nimi on Future Bio-Arctic Design II, eli F. BAD II). Euroopan aluekehitysrahasto on myöntänyt hankkeelle rahoituksen. Älytekstiilihankkeessa ovat mukana Luonnonvarakeskus, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan ja Lapin ammattikorkeakoulun sekä yritysverkosto.