Huonoja uutisia valkoisen joulun ystäville – talvi saattaa muuttua mustaksi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomi on saanut nauttia lumipeitteistä ja pakkasista suuressa osassa maata jo viikkojen ajan. Lumi lisää pimeän vuodenajan valon määrää ja saa samalla suomalaiset liikkumaan enemmän talvisten harrastusten parissa. Kuinka kauan tämä onni ja autuus jatkuu?

Mikäli uskomme Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) uusinta pitkän ajan ennustetta, loppuu luminen talvi lyhyeen. Ennuste ennakoi tammi–maaliskuun lämpötilan olevan Pohjois-Euroopassa laajalti tavanomaista korkeampi.

– Suomi helottaa muun Pohjois-Euroopan tapaan punaisena uudessa vuodenaikaisennusteessa. Lämpötilan ennustetaan olevan laajalti 1–2 astetta tavanomaista korkeampi. Läntisessä Lapissa sekä Pohjois-Ruotsissa poikkeama on peräti yli kaksi astetta, Markus Mäntykannas kertoo Forecan tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että Suomen säälle ja etenkin talville on tyypillistä erittäin suuret vaihtelut. Kolmen kuukauden pituiset ja pitkät ennusteet soveltuvat paremmin tropiikkiin. Joskus Suomessa voi olla päinvastainen sää, mitä on ennustettu kuukausia aiemmin.