Älykkyydellä odottamaton seuraus – saattavat jäädä helpommin yksin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Älykkäitä ihmisiä kunnioitetaan. Silti viisauteen liittyy myös surullinen puoli, jossa hänen kanssaan ajatusmaailmaltaan eri aaltopituudella olevat kääntävät helposti selän. Syy on ymmärtämättömyydessä. Fiksun kaverin jutut vaativat enemmän keskittymistä ja aikaa.

Älyköt kärsivät muita todennäköisemmin yksinäisyydestä ja turhautuneisuudesta. On vaikeaa kohdata henkilö, joka ymmärtää heidän ajatusmaailmansa. Yleensä tämä vaatii samanhenkisyyttä ja tasavertaisuutta. Toisinaan ihmiset saattavat kadehtia fiksumpiaan. Tämä voi johtaa esimerkiksi erilaisiin kiusaamistilanteisiin kouluissa, opiskelupaikoissa ja työpaikoilla.

Ihmistä voidaan pitää myös ylimielisenä, jos hän osaa perustella asiansa loogisesti ja ymmärrettävästi sekä siten, että osoittaa tietävänsä paljon jostain aihealueesta. Jos älykkö ei halua ilmaista tietämystään, voidaan hänet puolestaan tuomita epäystävälliseksi vetäytyjäksi.

Toisinaan tieto lisää tuskaa ja paljon asioita ymmärtävät ihmiset saattavat sortua tilanteiden ylianalysoimiseen. Heitä saatetaan käyttää helposti hyväksi ja onnellisuus on usein vaihtelevaa, koska jatkuvasti tiedon perässä juokseva mieli ei jätä rauhaan.