Tänään on vuoden lyhyin päivä – pitenevät taas huomisesta alkaen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

21. joulukuuta vietetään talvipäivänseisausta. Kyseessä on pohjoisella pallonpuoliskolla vuoden lyhyin päivä. Talvipäivänseisauksen jälkeen päivänvalosta päästään jälleen pikkuhiljaa nauttimaan enemmän ja enemmän vuorokauden aikana.

Päivän pituus on tänään Rovaniemellä vain noin kaksi tuntia ja 14 minuuttia, ja Helsingissä viisi tuntia sekä 48 minuuttia. Napapiirin pohjoispuolella aurinko ei nouse lainkaan. Talvipäivänseisauksena maapallon pohjoispää on kallistunut kauimmas auringosta, minkä vuoksi Suomessa ja muissa pohjoisissa maissa päivänvalon määrä jää vähäiseksi.

Talvipäivänseisaus oli ammoisina aikoina tärkeä juhla, myös Suomessa. Esimerkiksi germaaniset kansat viettivät sen tienoilla yulea, eräänlaista valon syntymäjuhlaa. Joulun nimi juontaakin juurensa Suomen kielessä yulesta.

Päivän pituus kasvaa talvipäivänseisauksen jälkeen hitaasti mutta varmasti. Jo muutaman kuukauden päästä, 20. maaliskuuta vietetään jälleen kevätpäivänseisausta. Silloin päivä ja yö ovat yhtä pitkiä.