Vihdoinkin oma kierrätys rikkinäisille tekstiileille – pakolliseksi vuonna 2023

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Tekstiiliteollisuus on yksi eniten ilmastoa kuormittavista aloista. Pikamuotia valmistavat, ostavat ja käyttävät aiheuttavat turhaa kuormitusta planeetan hyvinvoinnille. Yksi ongelma liittyy heikkolaatuisten vaatteiden ja muiden tekstiilijätteiden kierrättämiseen.

Uusi jätelaki määrää, että tekstiilijätteiden kierrätys tulee pakolliseksi Suomessa vuonna 2023. Hyväkuntoiset vaatteet ja tekstiilit voi kierrättää edelleen käyttöön kirpputorien ja erilaisten keräysten kautta. Nokkela korjaa vaatteen tai paikkaa reiän. Toinen jalostaa vaatteen uuteen käyttötarkoitukseen ja joku saattaa muuttaa vanhan t-paidan lattiaräteiksi. Sitten, kun tekstiilille ei enää keksi mitään käyttöä, tulee se viedä tekstiilijätteen keräyspisteeseen.

Rikkinäisiä tekstiilejä voi viedä jo monella paikkakunnalla jäteasemille. Tekstiilijätteen on oltava puhdasta. Ne suljetaan erillisiin muovipusseihin. Jos tekstiili on likainen, homeessa tai märkä, tulee se edelleen panna loppujätteen joukkoon. Tekstiilijätteestä valmistetaan kierrätyskuitua.