Optikko muistuttaa: Suojalasit ovat uudenvuoden aattoillan tärkein asuste

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Julkisten ilotulitusten peruuntuessa, ovat kotikäyttöiset raketit tänäkin vuonna monien suosiossa. Tapaturmien välttämiseksi silmien suojaaminen on ensiarvoisen tärkeää. Vaikka suojalasien käytöstä tuli ilotulitteiden ampujalle pakollista jo vuonna 2010, joutuu sairaalaan joka vuosi suomalaisia, jotka eivät ole rakettien räiskeen ja juhlahumun keskellä muistaneet suojata silmiään.

– Kannattaa kiinnittää huomiota suojalasien malliin. Parhaat suojalasit suojaavat silmät sekä sivuilta että alapuolelta. Piilolinssit tai silmälasit kannattaa myös pitää suojalasien alla, jotta raketteja sytyttäessä näkee tarkasti mitä tekee, Specsavers Redin optikko Anna-Riitta Ripatti muistuttaa.

Vaikka itse ei olisikaan tulitikkujen kanssa ampumassa raketteja, kannattaa myös ilotulitusten katsojien käyttää suojalaseja. Silmävammoista selkeä osa aiheutuu kaatuneista raketeista tai sellaisista, jotka jo suoraan ilmaan lähdettyään lähtevätkin toiseen suuntaan. Huonon tuurin sattuessa ne voivat varsin pitkänkin matkan päästä vammauttaa myös katsojia.