Aktiivimalli tekee paluun toukokuussa – laiskoille napsahtaa karenssia

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa tulee toukokuun 2022 alusta voimaan uusi työnhakumalli, eli niin sanottu pohjoismainen työvoimapalvelumalli. Edellisen hallituksen aktiivimallia hyvin pitkälti muistuttavan työnhakumallin tavoitteena on, että työtön työnhakija saa aiempaa enemmän yksilöllistä tukea etenkin työttömyyden alkuvaiheessa.

Saamattomuudesta rankaistaan karenssilla aikaisemman aktiivimallin tapaan. Työnhakija ja TE-palveluiden tai kunnan asiantuntija tapaavat heti ensimmäisinä työttömyyspäivinä ja tekevät työllistymissuunnitelman. Suunnitelmaan kirjataan yhdessä sovitut, työnhakijaa tukevat palvelut ja se, kuinka monta työpaikkaa työnhakijan pitää hakea kuukaudessa.

Perussääntö on, että työnhakijan pitää hakea neljää työpaikkaa kuukaudessa, mutta jokaisen tilanne arvioidaan erikseen. Työttömyysetuutta ei voi menettää eikä sen määrä pienene, jos on hakenut riittävästi töitä ja toiminut työllistymissuunnitelman mukaan.

Jos työnhakija ei hae töitä sovitusti, hän voi saada muistutuksen tai viiden tai kymmenen päivää kestävän karenssin. Karenssin aikana työttömyysetuutta ei makseta. Jos työnhakija jättää toistuvasti hakematta työtä, työttömyysetuuden voi menettää toistaiseksi. Jos kieltäytyy varmasta työpaikasta, voi saada 45 päivän karenssin.