Kaakkois-Suomen poliisilaitokselle uusi tutkintaryhmä – keskittyy lapsiin kohdistuvien rikosten tutkintaan

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksella aloitti toimintansa uusi tutkintaryhmä, joka keskittyy lapsiin kohdistuvien rikosten tutkintaan. Ryhmä vastaa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten, väkivaltarikosten ja lähisuhdeväkivaltarikosten tutkinnasta. Tutkintaa tullaan tekemään tiiviissä yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.

– Uuden toiminnon rakentaminen ja käynnistäminen on aina iso haaste, mutta samalla myös äärettömän mielenkiintoinen tehtävä. Lapsiin kohdistuvien rikosjuttujen merkitysarvo on tärkeä niin asianomistajille, heidän perheilleen kuin myös muille viranomaistoimijoille yhdessä poliisin kanssa, joten koen tämän työn erityisen tärkeäksi, kertoo rikoskomisario Anne Tuomisto.

Toiminnan tavoitteina ovatkin muun muassa moniammatillisen yhteistyön vahvistaminen ja toimintamallien jalkauttaminen sekä rikosilmoituksesta tuomioon kuluvaan viiveeseen vaikuttaminen viranomaisyhteistyön keinoin. Tutkinnan keskittäminen poliisissa mahdollistaa myös moniammatillisen yhteistyön tehokkaamman kehittämisen.

– Osana tehokasta esikäsittelyprosessia otetaan käyttöön viranomaisyhteistyökumppaneille sekä sidosryhmille tarjottava konsultointi. Poliisin tavoite on, että jokaista tutkintapyyntöä edeltäisi jatkossa konsultaatiopuhelu, kertoo Tuomisto.

Tieto lapseen kohdistuvasta rikosepäilystä voi tulla poliisille montaa kautta: poliisin hoitaman hälytystehtävän muodossa, yksityishenkilön ilmoittamana, toisen viranomaisen ilmoittamana tai poliisin omien havaintojen myötä. Lapsiin kohdistuneet rikokset jäävät usein kuitenkin piilorikollisuudeksi.

Tärkeää on lisätä tietämystä rikoksista, että niitä voitaisiin tunnistaa paremmin, ja sitä kautta lisätä niihin reagoimista. Yleisimpiä lapsiin kohdistuvia rikoksia ovat alle 18-vuotiaaseen kohdistuvien pahoinpitelyrikosten lisäksi lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavien lasta esittävien kuvien hallussapito tai levittäminen.