Tanskan sotilastiedustelun päällikkö pidätetty – tapaus kuin toimintaelokuvasta

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Tanskan sotilastiedustelun päällikkö Lars Findsen on vangittu joulukuussa. Hänen epäillään vuotaneen salaiseksi luokiteltua tietoa lehdistölle. Tiedot voivat vaarantaa Tanskan turvallisuuden.

Findsen on pidätetty virastaan jo vuonna 2020. Hänen epäillään vuotaneen medialle tietoja tiedustelupalvelun toiminnasta. Hänen lisäkseen on vangittu kolme muuta henkilöä, jotka ovat työskennelleet poliisissa tai Tanskan sotilastiedustelussa.

Poliisi on kuulustellut myös paljastuksia tehneitä toimittajia. 57-vuotias Findsen on kiistänyt kaikki syytökset. Mikäli Findsen todetaan syylliseksi, voidaan hänet voidaan tuomita 12 vuoden vankeusrangaistukseen, Tanskan radio DR uutisoi. Tietojen sisältöä ei ole paljastettu.

– Vuodettu tieto voi aiheuttaa Tanskalle tai EU:n tai Naton maille vakavia tai erittäin vakavia vahinkoja, jos tieto kulkeutuu vääriin käsiin, poliisitiedustelusta kuitenkin kerrottiin aiemmin.