Ruotsia ja Norjaa koettelee Gyda-talvimyrsky – kouluja suljetaan loppuviikoksi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Norjan ja Ruotsin asukkaita on varoitettu Gyda-nimen saaneesta talvimyrskystä. Tuulen nopeus voi olla Ruotsin pohjoisosiin keskiviikkona saapuvan myrskyn aikana jopa 24 metriä sekunnissa.

Ruotsin sääinstituutti Storm varoittaa Expressen-lehdelle lumena tai vetenä maahan putoavaa sadetta voivan tulla 80 millimetrin edestä. Meteorologi Josefine Begstedtin mukaan se vastaa noin kuukauden normaalia sademäärää.

Voimakkaan lumisateen ja tuulen varoitus koskee erityisesti Ruotsin Lapin tunturialueita. Kaikki Krokomin alueen koulut suljetaan varotoimenpiteenä kahdeksi päiväksi ja Åren peruskoulut ovat kiinni koko loppuviikon. Ihmisiä on kehotettu pysyttelemään sisällä kahden vuorokauden ajan, kunnes sää todennäköisesti helpottaa perjantaina.

– Ruotsin liikennevirasto ei kykene pitämään teitä turvallisina voimakkaiden tuulten ja suurten sade- sekä lumimäärän vuoksi. Oppilaiden päästäminen teille olisi suuri turvallisuusristki, Krokomin kunnanhallinnon johtaja Jonas Törngren kertoo.