Vakuutusyhtiöstä parahdetaan: Varkaat vievät polkupyöriä jo varastoistakin

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Polkuopyörien varastaminen on muuttunut pilkkunilkkien puuhastelusta suunnitelmallisemman rikollisuuden haaraksi. Kokonaisuudessaan polkupyörävarkauksien määrä väheni tammi–heinäkuussa 2021 viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Varastettujen pyörien suhteellinen arvo kuitenkin kasvoi ja polkupyörien varastamisesta on samalla tullut ammattimaisempaa.

Varkaiden kohteiksi näyttää valikoituvan arvokkaita polkupyöriä, kuten sähköpyöriä entistä useammin. LähiTapiolan mukaan sähköpolkupyörien rekisteri vaikeuttaisi varastetun pyörän myyntiä oleellisesti, kun ostaja voisi tarkistaa pyörän alkuperän. Noin 26 prosenttia viime vuoden tammi–heinäkuussa varastetuista polkupyöristä vietiin lukitusta pyörävarastosta, talon kellarista tai tallista.

– Onpa tullut vastaan sellaisiakin tapauksia, joissa arvokkaita monella lukolla kiinnitettyjä polkupyöriä on viety useamman lukitun oven takaa taloyhtiön pyörävarastosta. Kun poliisinkaan resurssit eivät viime aikaisten uutisten perusteella riitä pyörävarkauksien tutkimiseen, on arvokkaan pyörän omistaja erittäin hankalassa asemassa ja siksi varkauksien ehkäisy nousee avainasemaan tilanteen helpottamiseksi, kertoo LähiTapiolan kehityspäällikkö Antti Määttänen.

Yksi keino polkupyörävarkauksien vähentämiseksi olisi hankaloittaa varastettujen pyörien markkinoita. Polkupyörärekisteri helpottaisi käytetyn polkupyörän alkuperän ja pyörän oikean omistajan selvittämistä. Jo liikenteessä olevien pyörien pakkorekisteriä Määttänen ei kuitenkaan näe järkeväksi, vaan rekisteri koskisi vain uusia polkupyöriä.